Yangından Korunma ve İtfaiye Ekipmanları

TEMİZ HAVA SOLUNUM SETLERİ

 

MASKE

İtfaiyecinin yüzünü zararlı etkilerden koruyan dış maskenin içerisinde ikinci bir maske bulunur bunada iç maske denir. İç maske alıcı ve verici ventilleri sayesinde tüpten gelen temiz havanın fazlasını ve solunum sonucunda oluşan atık havanın dışarı atılmasını sağlar. Camın buğulanmasını önler.


MASKE BAĞLARI VE TAKILMASI


a) Taşıma bağı
b) Tepe bağı
c) Şakak bağları
d) Çene bağları


Maske takılırken dikkat edilmesi gereken hususlar


Maske takılmadan önce bütün bağlar gevşetilir. Maske düzgün bir biçimde önce çeneden yüze oturtulur. Daha sonra tepe bağlarından tutularak baş kısma yerleştirilir. Önce çene bağları sonra sırası ile sağ ve soldaki şakak bağları aynı anda çekilerek sıkılır daha sonra tepe bağı sıkıştırılarak maskenin dışarıdan hava almaması sağlanır. Maskenin yüze tam oturup oturmadığı kontrol edilmeli emin olduktan sonra tüpün valfi açılmalı ve akciğer otomatiği maskeye bağlanmalı.

 

SIRTLIK  

Ergonomik bir yapıya sahiptir. Cihazın sırta iyice yerleşmesini sağlar.  Tüp içerisindeki hava kullanıldıkça basınç düşeceğinden tüp soğuyacaktır, sırtlık tüpün vücudumuzla direkt temasını keserek soğuk etkisini önler.  Sırtlık, ağırlığı dağıtarak kullanıcıya avantaj sağlar.  

300 bar basınçlı havayı 4.5 bara düşüren yaylı koruma sistemi, ayrıca 4.5 bar basıncı kullanıcıların soluyabileceği 1 atmosfer basıncına indiren akciğer otomatiği mevcuttur.  Sırtlık üzerinde 300 bar basınçlı havayı taşıyan yüksek basınç hortumu bulunur.  Sistem üzerinde tüpün içerisindeki kalan hava miktarını gösteren manometre bulunur.

Tüpteki hava miktarı 50 barın altına düştüğünde kullanıcı bir düdük sesiyle uyarılır ve kısa zaman içerisinde bulunduğu ortamı terk etmesi gerektiği ikaz edilir.   

 

ŞİŞE (TÜP)

Oksijenin az olduğu veya yoğun duman bulunan yerlerde yangın ve kurtarma ekiplerinin rahat çalışabilmesi için içerisine temiz hava sıkıştırılmış kaplardır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak çelik ve poliüretan malzemeden yapılmış tipleri vardır.

Tüpler belirli basınçlar altında kompresörler vasıtası ile doldurulur. 300 bar basınçla doldurulmuş bir tüpün deneme basıncı 450 bardır.

İstanbul itfaiyesinde 300 bar basınçlı 6 lt hacimli 1800 lt sıkıştırılmış hava bulunan ve 11.5 kg ağırlığındaki çelik tüpler ve 6.8 lt hacminde 3,9 kg ağırlığında olan fiber tüpler kullanılmaktadır. Tüplerin üzerinde içersindeki hava miktarını gösteren manometre bulunur.

 


Çelik Tüp Fiber Tüp Manometre


Temizlik, dezenfekte ve kurutma Temizleme için uygun temizleme maddeleri ve dezenfekte edici sıvılar kullanılmalıdır Cihaz parçaları temizleyici sıvının içerisine daldırılıp elle çalkalanmalıdır Uygun temizleme maddeleri ve dezenfekte edici sıvılar kullanınız.

Cihaz parçalarını temizleyici sıvının içerisine daldırıp elinizle çalkalayınız. Valf ve parçalarının düzenli olarak temizleyici sıvılarla yıkanması durumunda her 100 temizleme ve dezenfekteden sonra yeniden yağlayınız,3 yılda bir değiştiriniz. Temizlik sıvısı olarak sabunlu ılık su kullanınız. Temizlik ve dezenfekte işleminde deterjan, alkol, aseton kullanmayınız.

Temizlenmiş malzemeleri ılık su ile durulayınız. Kurutma işleminde 60 C derece üzeri sıcaklık tercih etmeyiniz.